mandag 16. februar 2015

IKT i læring - hvorfor?

På min arbeidsplass har vi iPad'er, eget datarom, smartboard i hvert klasserom samt grupperom, og elevene fra 5.trinn og oppover har hver sin skolepc. Nå nylig har vi fått opp enda flere smartTV'er, og den ene avdelingen på skolen har en egen blogg hvor de skriver fra hverdagen og legger ved fine bilder. Jeg ser at IKT i læring er en veldig smart måte å lære på, dessuten utvikler det oss i nye baner. Elevene lærer på en helt annen måte. Det er ikke lenger blyant og papir som er tingen - nå er det lyd, bilde og noe mye mer visuelt som er virkemidlene.

For noen år tilbake fikk elevene på 6.trinn utdelt noen oppgaver fra læreren via papirutgave. Oppgavene var basert på å lete på internett etter diverse informasjon. Det kunne for eksempel være å lete etter informasjon om en bestemt musikkartist, lytte til musikken, besvare på spørsmålene og skrive det de fant ut inn i et OneNote-dokument. Elevene satt med øretelefoner på, jobbet i ulikt tempo og roen var senket i klasserommet. For meg var dette veldig nytt og uvant, men jeg ser nå i dag at det har stor virkning på læring, fordi elevene bruker seg selv på en helt annen måte. Det engasjerer og motiverer elevene. De må tenke alternativt når de skal søke etter noe spesifikt, hva skal de skrive inn for å finne det de akkurat vil finne, elevene må lære seg å bli kildekritiske, og hvor mye bedre er det ikke å starte denne læringen så tidlig som mulig? Teknologien går fremover i full fart og vi må henge med på denne reisen.

Jeg jobber nå på kontoret sammen med skolens administrasjon hvor vi bruker OneNote som et flittig hjelpemiddel. Et av bruksområdene er at når telefonen ringer, noterer vi dette rett inn i OneNote som er delt med resten av lederne på huset. Dette gjør at de kan se hvem som har ringt og hva det gjaldt. Enkelt, kjapt og informativt. Postit-lapper er fortsatt i bruk, men ved hjelp av IKT er ting mye mer tilgjengelig og enkelt nå enn før.

Jeg jobber vanligvis på flere maskiner, og da er OneNote kjekt og enkelt - jeg logger meg inn på samme brukeren, synkroniserer og notere videre på nett (OneNote).

Flere som har gode erfaringer med OneNote?

1 kommentar:

  1. Så fint å få et innblikk i hvordan en som ikke er lærer, bruker OneNote aktivt. Jeg tror dette verktøyet har store muligheter, det gjelder bare å ta det mer i bruk. Du har en god oversikt hvordan OneNote brukes i klassene og i administrasjonen. Det er tydelig at din arbeidsplass bruker datateknologi på en utstrakt måte med skjermer rundt om på skolen. Der er dere nok lenger kommet enn mange andre skoler.

    SvarSlett